sbellak.blogg.se

Facebook del 3

Publicerad 2012-11-26 15:28:38 i Facebook,

Facebook själva smyger inte med det faktum att en del av informationen som de samlar förs vidare. På Facebook skriver de själva om deras policy angående sparad och delad information om sina användare. De skriver bland annat att den information som lagras är de uppgifter du fyller i när du registrerar ditt konto på Facebook, samt alla de uppgifter och handlingar som du själv väljer att dela, så som statusuppdateringar, tillägg av vänner, förhållandestatus med mera. De skriver också att utifrån ditt födelsedatum kan de visa dig åldersanpassade annonser på ditt konto. Facebook informerar även om att alla de uppgifter som andra användare delar om dig, så som publicerade bilder, statusuppdateringar där du nämns och när du blir tillagd i en grupp lagras och kan delas till andra intressenter utan ditt tillstånd (Facebook, dataanvändningspolicy, 2012).

I Facebook’s användarvillkor som alla medlemmar på Facebook måste godkänna för att få ha ett konto på Facebook, skriver de, under rubriken ”Om annonser och annat kommersiellt innehåll som levereras eller aktiveras av Facebook” att alla användare har rätt att med sina sekretessinställningar förhindra att Facebook delar din profilbild och ditt namn till kommersiellt innehåll (Facebook, användarvillkor, 2012). Dock står det ingenting om att du som användare kan välja huruvida dina aktiva handlingar på Facebook skall lagras och delas.

Facebook själva skriver att anledningen till att de vill ha riktad reklam är för att annonserna användarna ser skall vara relevanta. Facebook har även användarvillkor för sina annonsörer, som bland annat säger att det är förbjudet för annonsörerna att direkt eller indirekt överföra eller använda den data du får från Facebook på annan annonsmark än Facebook. Det står även att annonsörerna är tillåtna att använda information som de hämtar direkt från användarna om de är tydliga med att de gör detta och har användarnas samtycke (Facebook, annonseringsregler, 2012).

Källförteckning:
Facebook. 2012. [Elektronisk]
Annonseringsregler. Tillgänglig: http://www.facebook.com/ad_guidelines.php
Användarvillkor. Tillgänglig: http://www.facebook.com/legal/terms
Dataanvändning. Tillgänglig: http://www.facebook.com/about/privacy

Kommentarer

Postat av: Matilda

Publicerad 2012-11-28 21:21:18

Nu har jag kommenterat din första tjänst :) Går att läsa kommentaren på min blogg!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela